Wat zou jou geluk brengen?

Als … anders is dan ben ik gelukkig

Wat vul jij in op de puntjes? Wat zou jou geluk brengen?

Vaak zijn de antwoorden die we geven op de vraag: de bron van excuses die we ons zelf geven.

De excuses die we gebruiken om onszelf toe te staan minder gelukkig te zijn. Nu denk je misschien: Hoezo, sta ik mezelf toe minder gelukkig te zijn? Begrijp me niet verkeerd hè, ik weet drommels goed dat je niet alles kunt beïnvloeden. Je hebt niet alles in handen om altijd en overal gelukkig te zijn. Er zijn situaties waarop je geen invloed hebt. Maar door de bron van ons geluk, of ons ongeluk, buiten onszelf te zoeken geef je jezelf een excuus. De oorzaak ligt dan buiten ons zelf.

Door positief te denken, te denken in oplossingen en mogelijkheden kan je zelf voor wat geluk zorgen.

Een nadeel van de bron van geluk buiten jezelf zoeken is dat je er zelf geen invloed op uit kunt oefenen. Je geeft je over aan de omstandigheden. Je maakt jezelf afhankelijk, een slachtoffer? Wat zou het jou brengen als je in mogelijkheden gaat denken? Zelf de verantwoordelijkheid neemt voor jouw geluk.

Persoonlijke ontwikkeling, wat zou jou geluk brengen?

Snap je wat ik zeg, als ik schrijf: “Het maakt niet uit wat er in het verleden gespeeld heeft of wat je bent kwijt geraakt, het gaat erom hoe je daar nu mee om gaat.”

 

Zal ik je helpen? Laat het mij weten!

Geluk is ook voor iedereen anders. Vanuit jouw perspectief en vanuit jouw waarden en normen. De allereerste vraag die ik je dus stel is: Wat is geluk voor jou? Wat betekent dat? Wanneer ben jij gelukkig?

Hoe sta jij in het leven

Hoe jij in het leven staat, hoe je met anderen en met jezelf omgaat, dat is een basis van geluk in jouw leven. Het is belangrijk om jezelf te accepteren en zelfs om van jezelf te houden. Inzicht in dat wat jou belemmert en tegenhoudt, dat is het beginpunt. Een vertrekpunt van waaruit je problemen aan kunt pakken. 

Wat brengt jou geluk?

Nog even terug naar wat brengt geluk als je denkt dat de bron voor geluk niet in jou te vinden is. Leg je de bron van jouw geluk dan in de handen van iets of iemand anders? Kies je voor “iets” dan denk ik dat je daarmee bedoelt ik koop iets. Dat iets kan variëren van eten (snoep en snacks) tot materiële zaken. Het geluk wat je hiermee koopt is van korte duur. Zodra de snoepreep op is, is als je eerlijk bent het gevoel van geluk voorbij. Koop je een nieuwe muziek box dan kan je daar wat langer van genieten, maar vraag je eens af: voel je je nog steeds zo gelukkig als toen je de box voor het eerst in je handen had? Kies je voor een weekendje weg, dan is de voorpret minstens zo leuk als het weekendje zelf. Ga maar eens voor jezelf na hoe lang jij het vakantiegevoel vast houdt als je weer in je gewone leven aan de slag bent. 

Aan jezelf werken

Werken aan jouw geluk is een deel van de tocht in jouw persoonlijke ontwikkeling

Wat zou jou geluk brengen in jouw leven, positief in het leven staan en het gevoel hebben de hele wereld aan te kunnen. Wie wil dat nu niet?