Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke Ontwikkeling ofwel persoonlijke groei; het maximale uit jezelf halen.

Vlooien temmenPersoonlijke ontwikkeling

Weet jij hoe je een vlo kunt temmen?
Beetje ongebruikelijke vraag misschien en wellicht krijg je de kriebels alleen al bij de vraag. De moraal achter dit verhaal in het kader van persoonlijke ontwikkeling, is de moeite van vertellen waard.

Vlooien springen met een flinke snelheid op en neer. Om ze te temmen wordt een potje gebruikt, een glazen potje met een deksel. Ze stoppen een vlo in dit potje en draaien de deksel erop. Wat denk je? De vlo springt en stoot zijn (of haar) hoofd. Na een aantal malen gesprongen te hebben en zijn hoofd gestoten te hebben, stopt de vlo niet met springen, maar springt hij (of zij) steeds een beetje lager; totdat hij zijn kop niet meer stoot.

Persoonlijke ontwikkeling op jonge leeftijd

Weet je wat er gebeurt als deze vlo een tijdje in dit potje gezeten heeft en de deksel wordt van het potje afgedraaid?

Je vraagt je misschien wel af: wat heeft dit nu met persoonlijke ontwikkeling en groei te maken??

Hier komt het antwoord: de vlo blijft laag springen, hij “kan” niet meer hoog springen. Hij heeft geleerd dat hij z’n kop stoot als hij hoog springt.

Dit gebeurd ook met mensen die hun hoofd te vaak gestoten hebben. En dan bedoel ik niet tegen de deksel van een potje, maar mensen die bijvoorbeeld keer op keer uitgelachen zijn tijdens het geven van een presentatie of als ze … vul maar in. Vaak is dit al “geleerd” op jonge leeftijd.

Ze hebben geleerd, dit moet anders, dus ga ik me anders gedragen. Vaak hebben mensen zelf last van dit gedrag. Of hun omgeving, denk aan partner, collega’s, klanten etc. Ik kan je helpen ander gedrag aan te leren, gedrag wat jou helpt.
De vraag aan jou is natuurlijk of je dat wilt. Is jouw antwoord Ja? Meld je dan aan voor een kennismakingsgesprek, dan gaan we samen aan de slag.

Persoonlijke ontwikkeling hangt samen met persoonlijke groei.

Ook ik blijf mezelf ontwikkelen, onlangs ben ik begonnen met een nieuwe opleiding.
Persoonlijke groei - opleidingDeze opleiding gaat 4 jaar duren en brengt mij en mijn kennis op een nieuw level. Op nieuw, onontdekt gebied.

Juist in deze tijd, waar we met z’n allen veel thuis zitten kan je nadenken over jouw toekomst. Wil je ook een opleiding volgen? Of bij wat voor soort organisatie wil ik werken? Welke functies lijken mij ontzettend leuk?
Ook over jou privé kan je nadenken. Merk je dat je moe, gestrest en/ of gespannen bent? Hoe kom je hieruit? Wist je bijvoorbeeld dat bijna 4 miljoen mensen uit dreigen te vallen door een verborgen burn-out? Wat is de kwaliteit van jouw leven? Hoe kan jij je ontwikkelen en groeien?
Ik help je op een liefdevolle confronterende manier.

Maak van een foutje niet je begrafenis, maar je leraar.
Vier tips om alvast te starten:

1. Je kunt alvast starten door een kritisch te kijken naar de woorden die je gebruikt.
2. Probeer je gedachten positief te maken.
3. Denk daarnaast een na over welke woorden je “koppelt” aan een emotie.
4. Probeer je negatieve vragen (Waarom overkomt mij dat altijd) eens wat minder negatief te maken.

Je geluk hangt mede af van de kwaliteit en de soort gedachten die jouw hoofd vullen.

Eén gedachte over “Persoonlijke ontwikkeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *