Waarden en Normen

Waarden gaan vooraf aan normen

Ik schrijf bewust over waarden en normen. Aan de hand van wat iemand belangrijk vindt, interpreteert en beoordeelt hij gebeurtenissen en situaties. Daarom is het van belang te weten welke waarden voor jouw belangrijk zijn. Twee mensen die hetzelfde meemaken, beschrijven deze situatie elk op hun eigen manier, ze interpreteren deze op hun eigen manier. Ze denken dus (zeer waarschijnlijk) allebei op een andere manier over iets. Voor de ene kan het heel positief zijn en voor de ander een negatieve gebeurtenis of misschien wel een kleine persoonlijke ramp. 

Waarde

Een waarde is iets wat je heel belangrijk vindt in jouw leven, ze komen van binnenuit. Waarden zijn afkomstig van je opvoeding, je levenservaring, je levensomstandigheden, etc. Wat is voor jou belangrijker: orde of macht, spanning of spontaniteit, vertrouwen of zelfvertrouwen? Het kennen van jouw waarden levert een bijdrage aan jouw persoonlijke ontwikkeling. 

Maak hier een afspraak voor een kennismakingsgesprek

Wist je dat er twee soorten waarden zijn? Omgevingswaarden en persoonlijke waarden. Omgevingswaarden zijn waarden van anderen, wat zijn belangrijk vinden. Persoonlijke waarden zijn de waarden die jij zelf belangrijk vindt. Die dingen waarvan jij zegt: “Ja, hier gaat het om.”

Waarden en normen, persoonlijke ontwikkeling

Normen

Normen geven invulling aan jouw waarden. Ofwel hoe jij je gedraagt. Hieraan kan jij ook zien of hoe iemand zich gedraagt binnen jouw waarden valt. Keur je dit gedrag goed, of niet? Je zult wel in de gaten hebben dat dit voor iedereen ander is. Waarden en normen spelen dus een hoofdrol in het maken van keuzes. 

 

Het is belangrijk dat je jouw waarden en normen kent, ze bepalen voor een groot deel jouw keuzes.

Op basis waarvan maak jij jouw keuzes? 

Puf

Hoeveel puf heb jij nog aan het einde van de dag? De hoeveelheid energie die je overhebt aan het einde van de dag hangt af van een aantal factoren. Je zult, zeker na het lezen van deze blog snappen dat het belangrijk is je waarden en normen terug te vinden in jouw leven, in jouw werk. Als je deze namelijk terug vindt in jouw leven dan zal je waarschijnlijk zeggen: “Ik leeft een waardevol leven.” De manier waarop jij met jouw omgeving omgaat komt overeen met de manier waarop jouw omgeving met jou omgaat. 

Ik kijk graag met je mee in jouw ontdekkingstocht naar jouw normen en waarden. Maak snel een afspraak voor ons eerste gesprek. Dat kan via deze link, of een berichtje op mijn telefoon (whatsapp of bellen) 06 – 385 32 970.