In dit blog vertel ik je meer over assertiviteit, krijg je een aantal tips om jouw assertiviteit te vergroten en doe ik je een aanbod voor het voeren van een gratis inspiratiesessie!
Gratis inspiratiesessie? Ja, gratis en nee, niet voor niets: het levert jou zeker iets op. Ik wil jou graag helpen om de eerste stappen te zetten op jouw pad naar meer assertiviteit. Hoe kan ik dat beter doen door jou een sessie aan te bieden waarin we kijken wat jij nodig hebt om jouw assertiviteit te vergroten en jij een aantal stappen aangereikt krijgt?
Deze inspiratiesessie krijg je cadeau van mij èn als jij blij bent met deze sessie, mag je een zelfde sessie cadeau geven aan iemand die jij dat van harte gunt. Leuk hè?
Waarom?
De herfst van 2020 is begonnen, de blaadjes van de bomen beginnen te kleuren, wij persoonlijk hebben een feestmaand en omdat ik van de herfst houd. Behalve dan als het heel hard regent en/of knetterhard waait als we naar buiten moeten, want, eerlijk is eerlijk, dan zit ik liever binnen met een kopje thee in mijn hand.
Even terug naar het onderwerp van dit stuk, assertiviteit, in veel coachtrajecten komt op enig moment de vraag over het vergroten van assertiviteit. Mensen lopen ertegenaan dat ze bepaalde dingen niet durven zeggen. Of er een paar dagen tegen aan lopen te hikken om uiteindelijke met klotsende oksels en het schaamrood op de kaken toch het gesprek met iemand aan te gaan of die presentatie te geven. Helaas gaat het dan vaak toch nog mis. Ze vergeten een deel te vertellen, klappen dicht, of…
Hoewel de meeste mensen het in eerste instantie niet geloven, is het vaak een gevolg van gepest worden op het werk, school of in de privé omgeving. Lees hierover ook in het blog Persoonlijke ontwikkeling
Als je één keer te veel gepest of getreiterd wordt, dan leer je het vanzelf af om voor jezelf op te komen, om die dingen te zeggen die je wilt zeggen. Of “nee” te zeggen op een verzoek van iemand. Want wie weet is dan de vriendschap voorbij, gaat die promotie (weer) aan je neus voorbij, of durf je uiteindelijk die presentatie niet te geven, ondanks al het werk wat je erin gestopt hebt. Misschien wil je een ander niet teleurstellen of vind je het belangrijk dat anderen jou aardig vinden. Dit altijd aardig gevonden willen worden stamt uit de tijd dat ieder kind zich voor de eerste keer druk begint te maken over wat anderen van hem/ haar vinden, of wat anderen over hem/ haar denken.
Pesten
Pesten op het werk komt vaker voor dan de meeste van ons denken. Als je er al iets van merkt, weet jij dan hoe jij jouw gepeste collega kan helpen? Zeg je er iets van? Of laat je het op z’n beloop? Sommige leidinggevende gaan er straal aan voorbij, omdat ze simpelweg niet weten hoe ze hierop moeten reageren of hoe ze hiermee om moeten gaan. Andere bieden je misschien een assertiviteitstraining aan. Maar wat houdt zo’n training in? Past deze wel echt bij jou? Gaat zo’n training jou helpen? Dat is nu precies de reden waarom ik je de inspiratiesessie aan wil bieden, uitvinden wat bij jou past, wat jij nodig hebt.
Bij veel mensen, ook in het bedrijfsleven hangt op zo’n training een taboe. Dat is toch een training voor watjes, hoor je vaak. Assertiviteit trainen klinkt makkelijker dan het is. Want als je het lukt tijdens de training, hoe gaat het dan in het echte leven? Durf je je dan ook uit te spreken? En op welke manier wil je dan assertief zijn?
Assertief zijn
Je kunt op verschillende manieren assertief zijn. Om te voorkomen dat jij in een van de grootste valkuilen stapt: Wil je jouw mening geven, zorg er dan voor dat je dat op een niet-agressieve manier doet. De ander krijgt jouw boodschap dan wel, maar jullie relatie zal ook beschadigd zijn.
Hoe kan je wel assertief zijn op een goede manier? Dat werkt voor een groot deel hetzelfde als feedback geven.
Tip 1
Praat altijd vanuit jezelf; gebruik het woordje: “Ik” en houd je aan de feiten, laat je oordeel eruit.
Dus: Ik hoor jouw muziek beneden. Hierdoor kan ik me niet concentreren op mijn boek.
Zou je de muziek wat zachter willen zetten.
Tip 2:
Een andere manier van assertiviteit tonen; is de verantwoordelijkheid nemen om voor jezelf op te komen, ook weer rekening houdend met de gevoelens van de ander en die van jezelf.
Je kunt deze manier het beste een paar keer “droog oefenen”. Stel je een situatie voor waarin een vriend of vriendin je iets gevraagd heeft waar je, als je eerlijk bent, helemaal geen zin in of tijd voor had. Maar waar je toch “ja” tegen gezegd hebt.
Wat ik bedoel met droog oefenen?
Haal deze situaties nog eens goed voor je geest. Voel wat er gebeurde met jou. Schrijf eens op wat er nu door je hoofd gaat. Alles, ook de dingen die had willen zeggen, maar niet gezegd hebt.
Schrijf ze zo op zoals ze in jouw hoofd voorbij komen. Daarna lees je door wat je opgeschreven hebt en herschrijf je ze zo dat jij je grenzen aangeeft, zonder de ander te kwetsen.
Lees jouw zinnen nu hardop aan jezelf voor. Hoe klinkt dat? Herhaal deze zinnen een aantal keren, als je alleen thuis bent, als je alleen in de auto zit, als je een rondje aan het wandelen bent; maakt niet uit waar je bent als je ze maar hardop zegt. Zo worden ze jou eigen. Worden ze een deel van jou.
Grenzen aangeven zonder de ander te kwetsen. En ook:
Grenzen aangeven zodat de ander ook rekening met jou houdt.
Dan testen in het echt; heb je een broer/ zus/ moeder/ vader/ tante/ oom waarbij jij je vertrouwd voelt? Oefen dan met deze persoon. Begin klein.
Je zult zien, je assertiviteit groeit; kom je nu in een situatie waarin je iets gevraagd wordt dan kan je op een goede manier, zonder schuldgevoel te hebben jouw mening geven. En, voelt het toch nog niet goed om meteen jouw assertiviteit ten toon te spreiden? Vraag dan om bedenktijd: goh, je overvalt me een beetje met deze vraag, ik wil er graag even over nadenken en kom er … op terug. Op de plaats van de puntje mag je zelf een tijdstip invullen (bijvoorbeeld straks of morgen). Zorg wel dat je op het genoemde moment er ook op terug komt.
Meld je hier aan voor jouw gratis inspiratiesessie.