Communicatief sterk?

Communicatief vaardig

Persoonlijke coaching en jobcoaching komen in ieder traject terug, omdat het ook de basis van communicatief vaardig zijn is, vertel ik je hier meer over taal, praten en schrijven. Daarna komt het stuk persoonlijke ontwikkeling en jobcoaching nog terug.

Veel mensen schrijven het op hun CV: ik ben communicatief vaardig. Wat zeg jij als je door een recruiter gevraagd wordt om dit uit te leggen of een voorbeeld te geven? Veel mensen blijven het antwoord schuldig. Als je het woord communicatief opzoekt in Van Dale vind je: in staat contact te leggen. Een communicatief sterk persoon is op meerdere vlakken in staat zich goed uit te drukken. 

Persoonlijke ontwikkeling en Jobcoaching

is vooral praktisch aan de slag gaan met jezelf en oefenen. 

Twee soorten

Je kunt communicatief vaardig zijn op mondeling gebied en op schriftelijk vlak. Ik hoef vast niet uit te leggen dat het ene op een gesprek voeren of het geven van een presentatie terug slaat en het andere op het geschreven woord. 

Een onderdeel van een taal beheersen is ook weten wanneer je welke woorden en op welk moment je ze gebruikt. Door taal op een goede manier te gebruiken zal je goed in staat zijn relaties aan te gaan en te onderhouden. 

Hoe het niet moet

Persoonlijke ontwikkeling en jobcoaching

 

Jij maakt er echt een rotzooi van! Iemand die hier al zo lang werkt, die zou zulke fouten echt niet meer moeten maken!! Tjonge jij kan echt helemaal niets hè? Zo kan ik het beter zelf doen!

 

 

Fijn als je baas zo tegen je praat. Nou ja praat…

Tekeer gaan

Vorige week was ik bij een bedrijf en hoorde daar de chef zo tegen een van zijn werknemers te keer gaan. Iemand had een fout gemaakt en werd publiekelijk te kijk gezet. Met rode vlekken op zijn gezicht en in zijn nek stond hij daar. De rest stond er ongemakkelijk bij.

Na deze actie kwam diegene naar buiten en ik sprak kort met hem.

Iedereen doet zomaar iets

Hij vertelde dat zijn baas altijd verbaal zo tekeer gaat. Ik heb al vaker gezegd dat het veel beter zou zijn om ’s ochtends een bespreking te houden, waarbij kort de dag doorgesproken wordt, zodat iedereen weet wat er die dag van hem verwacht wordt. Iedereen doet zomaar wat hij denkt dat er moet gebeuren en ja dan gaat het weleens mis…

Niet alleen ’s ochtends is er geen bespreking, een vergadering is er in de twee jaar dat ik daar werk nog nooit geweest. Er wordt over de mensen gesproken in de plaats van tegen de mensen. Maakt iemand een vergissing, dan wordt dat breed uitgemeten op een plaats waar alle medewerkers en zelfs klanten dit kunnen horen.

Jammer als mensen hun eigen plan trekken en niet naar hun medewerkers luisteren.

Persoonlijke ontwikkeling

Ik ben het gesprek met deze leidinggevende aangegaan. Hij gaf aan dat hij nooit een managementcursus gevolgd heeft. Persoonlijke ontwikkeling en Jobcoaching waren een ver van mijn bed show. Geen tijd voor, zei hij, het werk gaat altijd door en altijd voor. Gelukkig voor hem en voor zijn werknemers zag hij snel in dat het tijd werd voor coaching. We zijn het traject samen gestart en hebben mooie stappen gezet. Hoe? Door goed te luisteren naar hem heb ik vastgesteld aan welke traject onderdelen hij behoefte had. We zijn gestart met onderzoeken hoe hij in elkaar steekt, welke waarden en normen hanteert hij en waar komt zijn gedrag vandaan. 

Jobcoaching

Jobcoaching was een belangrijk onderdeel van het traject. Ik ben een aantal keren bij dit bedrijf geweest om mee te kijken en te luisteren. Wat gebeurde er in de praktijk? Wat waren de reacties, wat werkte wel en wat werkte niet? Door dit kort te volgen konden we in onze gesprekken concreet en praktisch aan de slag.

Communicatie verbeteren?

Wie ken jij die zijn of haar communicatieve vaardigheden zou kunnen verbeteren? Je kansen op de arbeidsmarkt worden vergroot door het goed beheersen van diverse vaardigheden, zeker als jij oprecht kunt zeggen dat je communicatief sterk bent. Niet alleen als werknemer, zeker ook als leider van een club is het belangrijk om communicatief sterk te zijn, zo zorg je voor een sterk team waar minder fouten gemaakt worden.

Ik ben erg goed in het trainen van persoonlijke ontwikkeling en jobcoaching, daar hoort goede communicatie ook bij. Het is noodzakelijk voor (nieuwe) leidinggevende om zich bewust te blijven van goede communicatieve vaardigheden. Ik deins niet terug om op een eerlijke en duidelijke manier te spiegelen, altijd op een respectvolle manier. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *