℘ Iemand is niet zijn of haar gedrag

Je moet naar een feestje, een netwerkbijeenkomst, je eerste werkdag bij een nieuw bedrijf is aangebroken; ofwel je gaat nieuwe mensen ontmoeten

Je maakt je zorgen, welke indruk zal ik maken, wat zullen ze van me denken, wat moet ik zeggen, hoe maak ik contact?

Hoe doe je dat…contact maken? Contact maken met een wildvreemde of juist met iemand die je wel eerder ontmoet hebt, maar niet echt kent.

Echt contact maken begint met interesse hebben in de ander. Echt willen weten wat de ander bezielt of bezighoudt. Kijk iemand aan, stel vragen waaruit je interesse in het verhaal van je gesprekspartner blijkt (doorvraagvragen) en oordeel niet.

Echte mensen zijn niet perfect; dat wil zeggen dat iedereen zich ook gedraagt zoals jij dat zou doen of graag zou willen.

Iemand is echter niet zijn of haar gedrag.

We zijn allemaal mensen, met in wezen allemaal dezelfde behoeften. We willen gehoord, gezien en geaccepteerd worden zoals we zijn. Het lastige is dat je nieuwe mensen nog niet goed in kan schatten en voel je je niet op je gemak. Weet je wat het mooie is? De meeste mensen voelen zich niet zo op hun gemak in het bijzijn van vreemden. Als het je lukt om je hiervan bewust te zijn tijdens zo’n gelegenheid en gewoon jezelf te zijn heb je al een flinke stap gezet.

Ben nieuwsgierig naar het verhaal van de ander. Nieuwsgierig op een positieve manier. Vergelijk je niet met de ander, het is geen wedstrijd, maar een ontmoeting, die leidt tot plezier of verdieping in een (zaken)relatie.

In de inspiratie die ik laatst deelde zei ik het al: de meeste mensen luisteren niet, maar wachten op hun beurt om iets te zeggen. Door vragen te stellen aan je gesprekspartner nodig je hem of haar uit om iets over zichzelf te vertellen. Begin bijvoorbeeld eens met de vraag: “Wat was het leukste wat je afgelopen … (vakantie/ weekend/ …) … gedaan hebt?”

Probeer het zelf eens:

  • Begin vandaag nog:
    groet eens iemand met: goedemorgen (al naar gelang het tijdstip) en glimlach;
  • Verplaats je in de ander;
  • Houd je aandacht bij de ander;
  • Stel vooral open vragen;
  • Geen oordelen;
  • Maak het niet moeilijker ? dan het is;
  • Ben je zelf en laat dat de ander ook zijn.

Verhalen van mensen kunnen je inspireren en je raken. Ook kunnen ze je helpen te ontdekken welke talenten jij zelf hebt. Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen! Laat me eens weten wat jou geholpen heeft of welke uitdagingen je hebt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *