Een warm welkom op de eerste werkdag

Nieuwe werknemer, voel je welkom!

Dit keer een ander thema in mijn blog. Ik heb onlangs met iemand een gesprek gevoerd die sinds kort in dienst is bij haar nieuwe werkgever. Na een spannende tijd was ze aangenomen. De keuze was op haar gevallen, uit meer dan 54 sollicitanten. Wow! Je verwacht dan op dag 1: een warm welkom op de eerste werkdag! 

Je voelt denk ik al aan dat dit niet het geval was. Dit verhaal staat niet op zichzelf, ik voelde dat ik hier iets mee moest doen. Lees hier het verhaal: 

Dag 1:

Nieuwe werknemer: voel je welkom

Na een intensieve sollicitatieprocedure…is daar eindelijk werkdag 1!

Vol verwachting loop je de hal binnen. Je meldt je bij de receptioniste en vertelt trots dat jij de nieuwe werknemer bent. De receptioniste is echter niet op de hoogte van je komst.

Ze belt naar je leidinggevende, maar die zit in gesprek met een klant. Uiteindelijk word je door iemand opgehaald en “afgeleverd” bij je werkplek. Jouw bureau staat echter vol met dozen, ach ja, “daar hebben we nog geen tijd voor gehad om op te ruimen”.

Je leidinggevende meldt zich en verontschuldigd zich meteen weer, want de volgende afspraak zit alweer te wachten…

Kosten noch moeite worden gespaard om de juiste persoon aan te trekken en dan dit…wat een welkom, heb je nog zin in je nieuwe uitdaging? In jouw droombaan?

Hoe een warm welkom helpt op de eerste werkdag

Ik hoor je lachen, maar helaas komt het voor… misschien niet zo heftig als hierboven beschreven, maar toch. Een warm welkom helpt enorm op de eerste werkdag. 

Uit onderzoek is gebleken dat een rampzalig verlopen 1e werkdag dè belangrijkste reden is om te vertrekken. De eerste 100 dagen zijn bepalend of een werknemer een band krijgt met zijn nieuwe werkgever en hoe deze eruit ziet.

Een directe vraag aan de werkgever:

Hoe vult u als werkgever die eerste 100 dagen in?
Hoe zorgt u dat uw nieuwe collega snel z’n draai vindt, zich de bedrijfscultuur eigen maakt?
Hoe dat hij/zij snel inzetbaar is?
Bij wie kan hij/zij met vragen terecht?

Zullen wij eens van gedachten wisselen over uw introductiebeleid, welkom heten, kennismaken en inwerken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *