Tovenarij van de natuur en concentratie

Tovenarij in de natuur

Ieder seizoen tovert de natuur weer iets nieuws tevoorschijn. Je kunt je zintuigen volop gebruiken in de natuur. Zintuigen: je ogen, oren en je neus. Dus niet alleen qua kleur, maar ook de geur in het bos en wat denk je van de verschillende soorten grond onder je voeten? Of de grond bevroren is of niet, of gewoon een hardere ondergrond, maakt ook een verschil in loopervaring. De kleuren van de bomen in herfst-tooi of in volle bloei en denk ook eens aan de kleuren van de bloemen, de heide. Of die mooie sneeuwdeken in de winter en wat denk je van de paddenstoelen die in de herfst weer uit de grond komen? Natuur en concentratie gaan heel goed samen.

Albert Einstein:        Kijk diep in de natuur, dan zal je alles beter begrijpen.

Natuur en verminderen van stress

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) definieert gezondheid als: “Het vermogen om eigen regie te voeren en zich aan te passen in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven.” In de natuur ‘zijn’ draagt hieraan zeker zijn steentje bij.

Of je nu gestresst bent of je moet meer bewegen om je overgewicht te verminderen, bewust in de natuur erop uit gaan is goed voor je. Laat je gedachten meenemen op de wind, adem de frisse lucht in en geniet van de mooie omgeving. Alleen al zijn in de natuur heeft een gunstig effect op jou!

Natuur en concentratie

Wist je dat je na een wandeling in de natuur je je beter kunt concentreren? Dat je dan meer macht over jouw aandacht hebt? Je hersenen hebben even rust gekregen van alle prikkels uit de stadse omgeving. Aandacht kan je verdelen in twee soorten: het ene laat zich sturen door alle prikkels van buiten (geluid, kleur en beweging); het andere laat zich leiden door onze innerlijke plannen en doelen (wat leer je). Je kunt je voorstellen dat door de vele prikkels in onze omgeving deze laatste aandacht soort “harder” moet werken om zich te laten gelden. Hierdoor ga je minder over jezelf of over anderen nadenken; is het lastiger om nieuwe dingen te leren of om je te concentreren op taken die je met nauwkeurigheid uit moet voeren. Je “batterij” raakt langzaam leeg en overbelast. Je stresslevel loopt op…Herfsttooi, tovenarij van de natuur. Natuur en concentratie

Ook de wetenschap in de medische wereld is tot de conclusie gekomen dat de natuur positieve effecten heeft op de mens. Vooral in perioden van stress is het beter om de natuur op te zoeken dan de drukte van de stad. Het is aangetoond dat mensen sneller herstellen van stress in de natuur. Dat wandelen in de natuur een positieve invloed heeft op je fysieke en mentale gezondheid is allang bewezen.

Ga je mee wandelen in de natuur? Meld je dan snel aan door een e-mail te sturen dan stuur ik je de precieze locatie, ergens in Eindhoven. Duur van de wandeling is ongeveer 45 minuten en deelname kost € 10,- per persoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *