℘ Luisteren…wie houdt dat langer dan 17 seconden vol?

Luisteren is meer dan horen wat iemand zegt, het is ook horen wat niet gezegd wordt.

Achter de woorden en tussen de regels door. Luisteren lijkt eenvoudig: je vraagt iets of iemand zegt iets, jij houdt je mond, zegt niets, wacht totdat de ander zijn mond houdt…

Vraagsteller:  Hoe was je vakantie?
Antwoord:      Leuk, we zijn naar een plaatsje in Oostenrijk geweest. We hebben geskied, gewandeld en lekker 
gegeten, fijn het boek kunnen lezen wat ik al tijden op mijn nachtkastje had liggen.
Vraagsteller: O, naar Oostenrijk, daar was het zeker wel slecht weer. Wij zijn daar geweest en hebben de hele vakantie binnen moeten zitten, het regende de hele tijd. Pfff dat je daar naar toe bent geweest…

 

Ken je dat? Iemand vraagt je iets, je geeft antwoord, de ander houdt zijn of haar mond dicht totdat jij uitgesproken bent en komt dan met zijn of haar ervaring, oplossing, mening, idee. Heeft deze persoon naar jou geluisterd? Ja, totdat je zei dat je naar Oostenrijk bent geweest. Gemiddeld word je onderbroken na 17 seconden.

Hoe prettig is het dat als je iets aan het vertellen bent, dat je jouw verhaal mag vertellen en vooral je hele verhaal mag vertellen. Zonder dat de toehoorder zijn/ haar eigen ervaring in het verhaal verwerkt en zo het hele verhaal overneemt.

Een ander voorbeeld van “luisteren”: je zit een spannende film te kijken en je telefoon gaat. Je neemt op en luistert met een half oor naar wat er gezegd wordt en kijkt intussen verder, want je wilt niets missen van de film.

Hoe luister je echt? Dus met aandacht voor de ander?

Ben echt geïnteresseerd in het antwoord/ verhaal van de ander. Vraag eens door op het skiën of naar het boek wat gelezen is. Neem de tijd om te luisteren naar het verhaal. Maak af en toe oogcontact met de ander, maar ga zeker niet staren.

Oefenen:

 • Zet een timer op 2 minuten. Vraag iemand antwoord te geven op de vraag: “Welke film heb je het laatste gezien in de bioscoop en wat vond je ervan? En nu alleen maar luisteren verder niets.
  Wissel na twee minuten en beantwoord een andere vraag. Bijvoorbeeld: “Wat was het leukste wat je in het afgelopen weekend gedaan hebt?”.
  –> Wat vonden jullie hiervan?
  Kunnen jullie navertellen wat de ander verteld heeft?
 • Andere optie: Speel het spel: ik ga op vakantie en neem mee.
 • Wat kan je doen als je alleen bent?
  Ga naar een winkel of een andere drukkere omgeving en luister eens naar hoeveel en welke geluiden je kunt onderscheiden.
 • Zet een timer op 30 seconden en wees in deze tijd stil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *