℘ Tijd

Heb jij vaak het gevoel tijd te kort te komen?

’s Ochtends snel de kinderen naar school brengen, voordat je je weer naar kantoor haast? Of nog snel een rondje met de hond, voordat je je naar je eerste afspraak racet…

 

 

Prop jij je dag ook zo vol met activiteiten dat je zou willen dat een uur 75 minuten had i.p.v. 60?

 

Als mensen met pensioen gaan vragen ze zich vaak af hoe ze alles gedaan kregen op één dag terwijl ze ook nog werkten. De meeste mensen werken geen 6 dagen in de week meer.
24, 28, 32 of 36 uur per week is de doorsnede van het aantal werkuren. De hoeveelheid “eigen tijd” is dus best groot. Meestal wordt de vrije tijd voor internetten en televisiekijken gebruikt.

 

Door tv “on-demand” kijken we vaak meerdere afleveringen van een serie achterelkaar, waardoor we, shit, weer later gaan slapen als de bedoeling was.

Als je zo hard werkt dat rust echt noodzakelijk wordt, dan is de rust die je in het weekend, of zelfs in een vakantie krijgt, onvoldoende. De tijd die je vrij hebt in het weekend, kan ook ingeperkt worden door verplichtingen. Denk bijvoorbeeld aan de sportclub van je zelf of van de kinderen.

 

Juist in het weekend of in een vakantie komen er dingen boven, die je in je “gewone leven” hebt weggeduwd, omdat je er geen tijd voor hebt. Of geen tijd voor wilt nemen. Daarnaast duurt het even om te wennen aan het feit dat je vrij hebt: toch nog even de e-mail checken of even iets afmaken. Heb ik nog bericht gehad van…

Met de mobiele telefoon en de (zakelijke) e-mail daarop ben je altijd bereikbaar.

Zet daarom je telefoon in het weekend zo veel mogelijk uit; en kijk er bijvoorbeeld alleen op op een bepaald tijdstip. Beantwoord dan hele dringende berichten in maximaal 20 minuten en keer dan weer terug in je weekendtijd. Tijd voor jezelf en voor je gezin.

Ga bewust met je tijd om, ook tijdens je werkweek.

Natuurlijk kan je niet altijd de keuze maken die je, als je volledig vrij was in je keuze, ook zou kiezen, probeer het zo veel mogelijk te doen dat scheelt al heel veel.

Geniet van je (vrije) tijd; zet je zintuigen eens aan het werk.

Kijk eens om je heen, ben je bewust van je omgeving. Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je? Ga met mij als jouw wandelcoach een stuk wandelen, sla je meteen twee vliegen in een klap😃

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *