De gevolgen van burn-out

Burn-out

Er is al vaak over de spreekwoordelijke beer op het werk gesproken. De “beer” waar we in vroegere tijden voor op de loop moesten om het gevaar te ontwijken. Om snel in actie te komen werden allerlei stofjes en processen in ons lichaam in werking gesteld zodat we konden rennen, konden vluchten. Als het nodig is om extra te presteren, een examen te maken, de deadline te halen of die presentatie te geven; dan is dit systeem een prachtig werkend fenomeen. Het lichaam zorgt ervoor dat je extra alert bent en net even wat meer energie hebt om de dingen te doen die nu moeten. Duurt deze situatie te lang voort, dan leidt het uiteindelijk tot: burn-out. In dit blog schrijf ik uitgebreid over de gevolgen van burn-out, de cijfers die recent gepubliceerd zijn en mijn aanbeveling: de preventieve benadering!

Het gevolg van de spreekwoordelijke beren: burn-out

Spreekwoordelijke beren

Bang om beren te komen in het dagelijkse leven, hoeven we niet meer te zijn. 

De spreekwoordelijke beer waar ik het over heb kunnen collega’s, nieuwe baan, leidinggevende zijn. Maar ook de snelheid waarmee veranderingen gepaard gaan. Nieuwe technologieën moeten eigen gemaakt worden. Mobieltjes die voorheen alleen gebruikt werden om te bellen, bevatten e-mail en allerlei Sociale Media, afleidingen. Denk ook eens aan de 2,6 miljoen mantelzorgers waarvan 71% ook nog eens werkt. Ongeveer 220.000 mantelzorgers voelen zich zwaar belast.

Gewone mensen die kunnen transformeren in een die spreekwoordelijke beer. Door pestgedrag, intimidatie of zorgen voor een onoverzichtelijke hoeveelheid werk komt ons lichaam in actie. Wegvluchten heeft geen zin, want je zult toch verder moeten in deze baan. Wat helpt dan wel?

Week van de werkstress: de gevolgen van burn-out

De week van de werkstress is in het leven geroepen door het ministerie van Sociale zaken en Werkgelegenheid, in 2018 is de organisatie overgenomen door OVAL. Deze week organiseren “ze” de week voor de zevende keer. Dit keer is het thema: Blijf in balans.

Uit de factsheet van TNO (2020) noem ik de volgende punten:

  • 43% van de werknemers ervaart lage autonomie;
  • 38% van de werknemers ervaart hoge taakeisen en
  • 29% van de werknemers heeft te maken met ongewenst gedrag van klanten, patiënten, leerlingen of anderen.

Verzuimdagen en kosten

Weet je waarom het zo nodig is om de bewustwording te bewerkstelligen in werkend Nederland? Niet alleen bij werkgevers, maar ook bij de werknemers?

37% van de werknemers geeft werkdruk aan als reden voor verzuim. 11 miljoen dagen worden verzuimt met als reden: Werkstress!

11 miljoen!

In 2018 waren dit ook 11 miljoen verzuimdagen. Als je kijkt naar de kosten van werkstress; zie dat deze steeds oplopen, van € 8.100 in 2017 naar € 9.100 in 2018 PER werknemer. Dit resulteert in een bedrag van € 3,1 MILJARD verzuimkosten. Gelukkig begint bij 47% van de werkgevers het besef te komen dat werkdruk een belangrijk arbeidsrisico is.

Om nog maar wat meer cijfers te noteren: 1,3 miljoen werknemers in Nederland hebben last van de gevolgen van burn-out klachten. Met stip op 1: 22% de mensen uit het onderwijs, op 2: (21%) ICT en op een derde plaats (19%) de zorgverleners. Deze cijfers zijn van 2019.

Er is ook goed nieuws: tijdens de Corona situatie ervaart 87% zeer veel sociale steun vanuit de leidinggevende!

Burn-out

Knuffelberen, burn-outEven terug naar die beren, ofwel ons stresssysteem. Als iemand te maken krijgt met langdurige stress, hoge werkdruk dan heet dat heel deftig: de belasting is hoger dan de belastbaarheid, of de draagkracht (dat wat je aan kan) wordt minder en daarmee vermindert je belastbaarheid.

Stel dat er na een periode van stress te weinig tijd is of genomen wordt om te herstellen dan worden een aantal “afstellingen” in het lichaam, de normaalwaarden, opnieuw afgesteld. Op een hoger niveau. Dan denk je wellicht: aha mooi toch, dan kan ik weer door. Euh nee, dat is niet mooi, je pleegt roofbouw op je lichaam.

Er is een onbalans in je lichaam, waardoor delen van je brein en je lichaam anders gaan functioneren. Mensen voelen zich constant moe, zowel fysiek als mentaal en ze krijgen (vage) klachten. De een krijgt hoge bloeddruk, de ander is constant somber en weer een ander heeft geheugenproblemen. Deze klachten zijn voor iedereen anders.Gevolgen van burn-out

Als iemand langer dan 6 maanden gespecificeerde klachten ervaart dan wordt er gesproken over burn-out. Hoe langer deze periode aanhoudt, hoe meer klachten er in tussentijd ontstaan. Er ontstaat fysieke schade.

Preventieve aanpak, daar maak ik me sterk voor!

Ik maak me er sterk voor om preventief aan de slag te gaan in de strijd tegen werkstress. Voorkomen is beter dan genezen is het motto hierbij. De gevolgen van burn-out mogen niet onderschat worden. Ik geloof sterk in het kunnen van de mens, in hun autonomie. Mensen moeten zelf in grote mate betrokken worden in het voorkomen van werkstress. Niet alleen op individuele basis maar ook naar de gehele afdeling.